cover

ASYA KITASI POPÜLER DESTİNASYONLAR  2

ASYA KITASI POPÜLER DESTİNASYONLAR  2

 

ÇİN 

Çin, dünya üzerindeki en kalabalık ülkelerden biri ve kültürel, tarihi ve ekonomik açıdan oldukça zengin bir geçmişe sahip. İşte Çin hakkında bazı temel bilgiler:

 

Coğrafya: Çin, Doğu Asya'da yer alır ve yüzölçümü açısından dünyanın en büyük üçüncü ülkesidir. Kuzeyde Moğolistan ve Rusya, batıda Kazakistan, Tacikistan ve Kırgızistan, güneybatıda Hindistan, Nepal ve Bhutan, güneyde Myanmar (Burma), Laos ve Vietnam, doğuda ise Kore Yarımadası, Tayvan ve Japonya ile komşudur.

 

Tarih: Çin, binlerce yıllık bir tarihe sahiptir. İlk imparatorluk olan Qin Hanedanı'nın MÖ 221'de kurulmasıyla Çin'in birleşmesi sağlandı. Sonra birçok hanedanlık dönemi yaşandı. Son imparatorluk olan Qing Hanedanı 1912'de yıkıldı ve Çin Cumhuriyeti kuruldu. Ardından, Çin İç Savaşı yaşandı ve 1949'da Çin Komünist Partisi'nin zaferiyle Çin Halk Cumhuriyeti kuruldu.

 

Kültür: Çin, zengin bir kültürel mirasa sahiptir. Çin'in yazı dili olan Han karakterleriyle yazılan geleneksel yazı, geniş bir literatür ve felsefi geleneği içerir. Çin'in geleneksel müziği, resmi, mimari, dans ve tiyatro sanatları da oldukça zengindir.

 

Ekonomi: Çin, dünyanın en büyük ekonomilerinden birine sahiptir. 1980'lerde başlayan ekonomik reformlar, ülkeyi dünya ekonomisinde önemli bir oyuncu haline getirdi. Üretim, ihracat ve teknoloji gibi alanlarda önemli bir rol oynar.

 

Politika: Çin, tek parti yönetimine sahip bir sosyalist cumhuriyettir. Çin Komünist Partisi, ülkenin siyasi ve ekonomik yapısında belirleyici bir rol oynar. Çin'in dış politikası, uluslararası ilişkilerde giderek artan bir rol oynama eğilimindedir.

Çin, geniş bir toplum, zengin bir kültür ve ekonomik olarak etkileyici bir ülke olmasıyla dikkat çeker. Ancak, politik, ekonomik ve sosyal açıdan birçok karmaşıklık da içerir.

 

PEKİN

Pekin veya Beijing, Çin Halk Cumhuriyeti'nin başkentidir. 16.410,5 km²lik yönetim alanı içerisinde 21 milyondan fazla sakin barındırarak dünya çapında nüfusun en büyük olduğu başkenttir. Ekonomik açıdan gelişmiş bir şehirdir ancak ülkenin Şanghay ve Hong Kong şehirlerinin gerisindedir. Ayrıca kalabalık bir şehir olmasına rağmen yüksek yaşam standartlarına sahiptir. Buna paralel olarak şehir içi ulaşım da gelişmiştir. Özellikle geniş metro ağı sayesinde pek çok noktaya rahatlıkla ulaşılabilir.

 

Pekin in neyi meşhur?

Lüks sarayları, tapınakları, parkları, bahçeleri, mezarları, surları ve kapıları ile tanınır. Pekin'de yedi tane UNESCO Dünya Mirası bulunmaktadır: bunlar Yasak Şehir, Cennet Tapınağı, Yazlık Saray, Ming Mezarları, Zhoukoudian ve Çin Seddi ile Büyük Çin Kanalı'nın bazı kısımlarıdır.

 

Pekin’e ne zaman gidilir?

Yaz mevsiminde sıcaklık gündüz 20-26 arasında, gece ise 14-22 dolaylarında seyreder. Bu nedenle ortalama bir iklim koşulu için yaz aylarından Eylül aylarına kadar geçen sürenin geziniz için daha uygun olacağını söyleyebiliriz.

 

Pekin de ne yenir?

Çin mutfağının en meşhur yemeklerinden biri olan Pekin ördeği mutlaka tadılması gereken lezzetlerin başında gelmektedir. Geleneksel Çin mantısı olan Dimsum, köpekbalığı işkembesi, uygur çorbası gibi lezzetlerin yanı sıra yüzyıllardır geleneksel olarak yapılan şaraplarından da tatmanızı tavsiye ederiz.



ŞANGHAY

Şanghay, Çin Halk Cumhuriyeti'ne bağlı doğrudan yönetilen şehirdir. Dünyaca ünlü bir liman kenti olan Şanghay, Çin'in nüfusu en yüksek olan şehri olmanın yanı sıra ayrıca ülkenin ekonomi, finans, ticaret ve nakliye merkezidir. Şanghay, ülkenin doğu sahilinde, Yangtze Nehri Deltası'nın en doğusunda bulunur. 

 

Şanghay da ne yenir neler yapılır?

Şanghay; Michelin yıldızlı restoranları, lüks moda evleri ve üst düzey otelleriyle varlıklı kişilerin rahatlıkla yaşadığı renkli bir şehirdir. Huangpu Nehri şehri iki bölgeye ayırır: Pudong ve Puxi. Pudong’un silueti daha modern bir görünüme sahipken Puxi tarafında eski Şanghay’ı deneyimlemek üzere nehrin kenarındaki Bund bölgesinde kısa yürüyüşler yapabilirsiniz. Çin mutfağının geniş yelpazesini Şanghay da da çok rahatlıkla bulabilirsiniz özellikle Çin mantısı gibi yöresel yemekleri de mutlaka deneyimlemelisiniz. Standart alışverişlerinizin yanı sıra  Sahangay a özel dikimevlerinden özel siparişle alabileceğiniz kıyafetler de gezinize renk katacaktır.

 

 

Hong kong

Egemenliğin devri sonrasında özel idari bölge statüsü verilmiş Hong Kong, "tek ülke, iki sistem" prensibiyle Çin anakarasından ayrı yönetim ve ekonomik sistemlerine sahiptir. 

Hong Kong, etkileyici bir ekonomiye sahip önemli bir ticaret ve finans merkezidir. Dünyanın en yoğun nüfuslu bölgelerinden biri olan Hong Kong, sınırlı arazi üzerinde yüksek binaların yoğun olduğu bir şehirdir. Ayrıca, gökdelenleri, alışveriş merkezleri, parkları, kültürel etkinlikleri ve lezzetli mutfağı ile bilinir.

Hong Kong'un yaşam tarzı, geleneksel Çin kültürü ile Batı etkilerinin bir karışımıdır. Çok uluslu bir topluma sahiptir ve bu da şehri kültürel olarak zenginleştirir. Ayrıca, Victoria Limanı'nın muhteşem manzaraları, The Peak'ten (Zirve) şehri seyretmek gibi turistik cazibe merkezleri bulunmaktadır.

Ancak son yıllarda Hong Kong'da siyasi ve sosyal gelişmeler ön planda. Şehirdeki demokrasiye yönelik talepler, Çin hükümetiyle yaşanan gerilimler ve bazı özgürlüklerin sınırlanması gibi konular uluslararası gündemde önemli bir yer tutmaktadır. Bu durum, Hong Kong'un geleceği ve yönetim yapısının nasıl şekilleneceği konusunda belirsizlik yaratmaktadır.

Formun Üstü

 

 

En Çok Okunanlar